Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря20022019

Брой 289, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72654 BGN1 GBP = 2.23217 BGN1 CHF = 1.72153 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Проф. Румен Гечев: БСП я е имало преди ПЕС, ще я има и след ПЕС

Проф. Румен Гечев: БСП я е имало преди ПЕС, ще я има и след ПЕС

Проф. Румен Гечев: БСП я е имало преди ПЕС, ще я има и след ПЕС

ГЕРБ докара страната ни до положението на първа по корупция, сива икономика и бедност в ЕС, категоричен е социалистът

“Не може да има никакви санкции от ПЕС към БСП, тъй като ние сме демократична партия и доброволно сме станали член на ПЕС. ПЕС не е организация, която може да диктува на една независима Социалистическа партия какво да прави. Ние си имаме устав, има конгрес и Национален съвет”, изтъкна в интервю за БНТ народният представител от БСП и професор по икономика Румен Гечев.

“Искам нещо важно да подчертая: когато нашите представители са били там, и ние имаме доверие на колегите — те твърдят, че не са гласували, но никой не ги е оторизирал, няма решение на Националния съвет те да гласуват “за” или “против”. И тъй като си имаме устав и закони в Република България, регистрирана е Социалистическата партия и тя е на политическия терен над 130 години, т.е. никой не може да ни нарежда”, категоричен бе депутатът от БСП.

На въпроса има ли конфликт между Корнелия Нинова и Сергей Станишев, Румен Гечев отговори: “Това не е вътрешнопартиен конфликт, това е въпрос на разминаване на лични оценки и на определени интереси. Но решението на Националния съвет е категорично след дискусии. Какво ще реши ПЕС си е тяхна работа, но БСП е имало преди ПЕС, сигурно ще има и след ПЕС. Така че няма нищо страшно”.

България е номер 1 по корупция. Това сочи изследване на МВФ  за 31 страни от Европа. Лошата новина за нас е, че в него се отбелязва, че страната ни е първа по корупция в Европа  с 29,6 от БВП. Турция е на второ място“, каза още в ефира на БНТ Румен Гечев. Той добави, че средното ниво за ЕС е 15 процента. Той показа и още едно изследване на Global Financial Integrity, публикувано през декември миналата година.

Първото им изречение от изследването им за ЕС е, че- България е не е само най-бедната страна в ЕС, но и най-корумпираната”, каза той и добави, че не опозицията, а международни организации констатират това. Професорът се позова и на данни от доклада на Агенция „Митници”, публикуван само дни след гласуването на вота на недоверие. В него се вижда, че обложените с акцизи цигари sса за 13,7 млрд. за 2017 г., а през 2008 г., преди кризата, са били 22 млрд. къса. На предположението на водещия, че много хора са отказали да пушат цигари, Гечев се усъмни, че половината пушачи у нас са ги спрели заради кризата. По отношение на заловения тютюн, данните в митническия доклад са идентични.

През 2017 г. са заловени само 16 тона тютюн, срещу 51 тона през 2016 г. Данните на доклада на Агенция „Митници” сочат, че България е №1 по корупция и сива икономика и в ЕС, и извън него”, подчерта Румен Гечев. Той уточни, че малко по-големите приходи от акциза на горивата идват заради повишената цена на петрола на международните пазари. „В доклада пише, че повишени цените на суровия петрол за 2017 г. са с 23,4 процента  спрямо предходната”, посочи социалистът, но поясни, че въпреки сериозния скок на цената на суровия петрол, събраните пари от ДДС за двете години е почти един и същ. Той показа и доклада на ДАНС за системата БАЦИС, в който пише, че с една парола се е влизало от всички митнически пунктове в цялата страна и че системата е изградена така, че да не се оставят следи от това- кой е влизал в нея

България

Икономика

Култура

Спорт

Свят

Песков: Сега искат да свалят Мадуро. А ако решат да сменят Ердоган или Путин?

“Желаещите да спасят Сирия ще си имат работа с Башар Асад — той е законният президент на страната“, категоричен е прессекретарят на руския п…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

80 000 евро таван на директните плащания?

80 000 евро таван на директните плащания?

Комисията по околна среда в Европейския парламент (ЕП) подкрепи поставянето на задължителен таван от 80 хиляди евро годишно за стопанство в …

Прочети още:

Loading...