Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет24052018

Брой 101, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.65833 BGN1 GBP = 2.23044 BGN1 CHF = 1.66624 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Разпитаха шофьор, закарал на летището атентатора самоубиец от Сарафово

Разпитаха шофьор, закарал на летището атентатора самоубиец от Сарафово

Разпитаха шофьор, закарал на летището атентатора самоубиец от Сарафово

Първи свидетели на делото за терористичния акт разказват

С раз­пит на свидетели в Специализирания наказателен съд продължи делото за атен­тата на летище Бур­гас. Сред изс­лушаните пред съда беше и так­симет­ровият шофьор, който е докарал на летището атен­татора самоубиец, предава БНР.

Йонко Иванов е откарал на летище Бур­гас пред­полагаемия извър­шител час преди атен­тата. Мъжът, когото после видяхме на кад­рите от залата за заминаващи, беше раз­поз­нат от так­симет­ровия шофьор. Според него той го е наел в Равда, поис­кал е да го закара до летището. Почти не са раз­говаряли по пътя. Мъжът е бил около метър и 80, с нор­мално телос­ложение, с шапка и очила, с дълга коса. Според Иванов е идвал от Несебър и му казал, че е от Съединените щати. Шофьорът обясни, че не му е нап­равило впечат­ление някакво особено поведение на 2530-годишния мъж. Той не бър­зал, не бил притес­нен. Преди Йонко Иванов показания даде и екс­кур­зовод­ката, която е пос­рещала израел­с­ките туристи от взривения автобус. Данка Ганева е сред най-пострадалите бъл­гар­ски граж­дани. По думите на адвоката й тя не е видяла самия взрив, тъй като е била с гръб. В един момент е проех­тял силен звук, а след това жената се е усетила на земята, с лице в асфалта. Неин колега я е отвел надалеч. Спасило я е това, че е била пред автобуса. На 18 юли 2012 година при атен­тата на летище Бур­гас загина автобус­ният шофьор Мус­тафа Кьосев, петима израел­ски туристи, а над 40 души бяха ранени. Делото продъл­жава. Израел­ски медии обвиниха бъл­гар­с­ката прокуратура, че прик­рива обявената за терорис­тична организация “Хиз­була“, защото името й не присъс­тва в обвинител­ния акт за атен­тата в Сарафово.

Вчера глав­ният прокурор Сотир Цацаров заяви, че няма как организацията да бъде обвинена. Ние не обвиняваме организации, дър­жави, движения, независимо от това дали те биха били квалифицирани като прог­ресивни или терорис­тични. Извър­шителите са физически лица и такава е логиката на наказател­ното право. Всичко останало са въп­роси на вън­шна политика. През миналата сед­мица в. “Джерузалем пост“ писа, че в обвинител­ния акт за атен­тата на летището в Сарафово не присъс­тва името на терорис­тич­ната организация. Изданието твърди, че бъл­гар­с­ката прокуратура е прик­рила “Хиз­була“.

България

Икономика

Китай готов да строи у нас завод за асемблиране на тежкотоварни автомобили

Китай готов да строи у нас завод за асем­б­лиране на теж­котоварни автомобили

Заместник-министърът на тран­с­порта, инфор­мацион­ните тех­нологии и съоб­щенията Велик Зан­чев се срещна с пред­с­тавители на ръковод­с­т­вото на най-…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Балкан шокира Левски Лукойл с фантастичен обрат

Бал­кан шокира Лев­ски Лукойл с фан­тас­тичен обрат

Тимът от Ботевград поведе в серията за първото място в баскетболното първенство при мъжете

Бал­кан (Ботев­г­рад) отне домакин­с­кото предим­с­тво на…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Рентата в Добричко скочи с 9 процента

Рен­тата в Доб­ричко скочи с 9 процента

Около 41% от обработваемите площи в страната се стопанисват от арендатори

Наемането на земедел­ски земи в най-плодородния район на Бъл­гария по…

Прочети още:

Loading...