Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря20022019

Брой 289, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72654 BGN1 GBP = 2.23217 BGN1 CHF = 1.72153 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Корнелия Нинова: Нужна е Софийска конвенция срещу демографската катастрофа

Корнелия Нинова: Нужна е Софийска конвенция срещу демографската катастрофа

Корнелия Нинова: Нужна е Софийска конвенция срещу демографската катастрофа

Демократичен ли е този натиск от ПЕС, попита реторично лидерката на БСП

Нямам обяснение защо се получи такава истерия и такъв натиск за  Истанбулската конвенция. В политическия си живот,  доста натиск съм преживяла, такова нещо не ми се е случвало. Не може ли със същия натиск и сила да направим Софийска конвенция за демографската криза и всички европейски държави, които са в такава криза, да решим, че ще направим всичко за проблема. И младите да остават в България, и да се раждат българчета“. Това попита председателят на БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия. Тя обясни, че истинската същност на текстовете проличава не толкова в Конвенцията, а от т. нар. обяснителен доклад към нея на Съвета на Европа. „В него се обяснява всеки член от Конвенцията и истината тук лъсва. Може би неслучайно този доклад не беше придружаващ решението на МС за одобрението“, коментира тя. Нинова цитира чл.53 от този доклад: „Определени групи физически лица могат също да се сблъскат с дискриминация, въз основа на тяхната полова идентичност, което с прости думи означава, че полът, с който те се идентифицират не е в съответствие с пола, който им е отреден по рождение. Това включва някои категории лица като например: транссексуални, транвестити, травестити и други групи от хора, които не отговарят на това, което обществото е отредило като принадлежащо към категорията на мъжете или жените“. „Чл.311 — страните по Конвенцията, се изисква да признаят, че насилието, свързано с пола, може да придобие размери на преследване и да доведе до предоставяне на статут на бежанец“, посочи още тя. По нейните думи това са различни хора, на които на тази база, трябва да им се даде статут на бежанец. „В доклада има и за образованието в училище, където се казва, че на базата на тези постановки там, където е възможно, да се въведат в училищните програми обучения за нестандартните роли на пола. Виждате какво започна още преди да е ратифицирана конвенцията — различни енциклопедии тръгнаха в публичното пространство, комикси за деца в тази посока“, каза още лидерът на БСП. Нинова обясни, че в един референдум има информационна кампания. „Всеки от нас ще изрази позицията си, ще тръгне по страната, ще обясняваме на хората едната и другата страна. Най-разумното в това разделение, в което попаднахме е хората да се произнесат. Президентът призова депутатите да проявят разум и да не ратифицират Конвенцията и тогава вече референдум наистина няма да бъде необходим“, уточни Нинова.

Никога не съм подкрепяла тази Конвенция. Ние дори физически не бяхме в залата, когато това е гласувано, защото по това време, с благодарност към Сергей Станишев и към екипа му, ни бяха направили двустранни срещи, извън форума“, заяви председателят на БСП. „Колко демократично е в една такава организация да ти кажат, ако си на различно мнение ще те изключим от организацията? Сергей го намекна на пленума на НС. Колко демократично е да ти кажат  в едно такова писмо — веднага да си оттегли предложението, в което се призовава за референдум? Демократичните партии не си ли питат народите? Какво по-добра реакция от това да не гласуваш или да свикаш Националния съвет? Ако бяхме в залата щяхме да гласуваме против. Казвам, че не сме били там, защото се показва един протокол, в който сме се регистрирали за участие“, обясни Нинова. Тя попита как ПЕС ще изключи от редиците си една от двете партии в цялото семейство, които в последната година печелят избори – БСП и португалците. „Ако искат да се лишат от едната партия, която от многото социалистически и социалдемократически в Европа през последните години има подем, тяхно е решението. Не мисля, че ще се стигне дотам“, подчерта тя. Нинова припомни, че други държави в ЕС като Хърватия, Чехия, Гърция, Ирландия, Латвия, Унгария, Литва, Люксембург, Словакия, Великобритания не са ратифицирали Конвенцията и те не са обявени за антиевропейски.

Бивши членове на БКП, а сега от ГЕРБ, говорят срещу хора от БСП, които нямат нищо общо с онова време

По повод учебника по история на 10 клас, Нинова обясни, че БСП не е против да се изучава периодът на социализма, но трябва да се изучава обективно. „В новите учебници 11 века от историята на България са засегнати в 15 теми, а  45  години, Социалистическият период, в 12 теми. Виждате ли несъответствието?“, попита тя. По нейните думи това, което е било качено за обществено обсъждане, няма нищо общо с крайния резултат. „На обществото бяха представени едни учебници, бяха обсъдени и приети и някой след това подмени този период. Разликата между това, което са видели хората и другото е огромна“, категорична е Нинова.  Тя е на мнение, че чрез миналото се посяга на бъдещето, защото това го учат деца, които нямат представа какво е било. „Те няма спомени за онези периоди и ще го попият такова, каквото им се представя в учебниците. Чрез миналото това е битката за бъдещето на децата“, посочи лидерът на левицата. Според нея парадоксалното е, че бивши членове на БКП, които по това време са били на много активни позиции и са се  възползвали от онзи период, излизат и говорят срещу хора от БСП, които не са били членове на БКП. „Погледнете първия ред на нашата парламентарна група, няма един член на БКП, погледнете първия ред на ръководството на ГЕРБ – две трети са били членове на партията. Това е лицемерно“, допълни тя.

Във връзка с поискания от БСП одит на Сметната палата, Нинова е на мнение, че управляващите ще я подкрепят, ако искат прозрачност и почтеност в харченето на парите. „Нямаме подозрения, а факти – 1.5 млрд. лв. миналата година правителството разпредели, извън бюджета. Само от началото на тази година —  може би 200 млн. лв. В тази правова и парламентарна държава има ред“, категорична е тя. Според нея Борисов нарушава Закона за бюджета и правилата на парламентарната република, като след това разпределя средства, извън бюджета. „Нормалното и редното е да влезе в парламента и да поиска актуализация, ако уважава парламента. Ако не, взима еднолично решение и дава парите там, където има протест, защото го е страх от протест“, коментира Корнелия Нинова.

Ако има сериозни сигнали за корупция, няма наши кметове, няма ваши. Който е нарушавал закона и е крал, да си носи отговорност“, подчерта председателят на БСП. Тя припомни, че през месец Октомври депутати от БСП от Пазарджик са дали пресконференция, на която са показали схема на „Кумгейт“ в Септември. „Това тръгна от БСП, а днес този кмет е с повдигнато обвинение и беше арестуван“, каза още Корнелия Нинова.

Левицата предложи конкретни мерки срещу домашното насилие

ПГ на „БСП за България” иска изграждане на кризисни центрове за защита на пострадали от домашно насилие във всеки областен град. Левицата внася допълнения в Закона за защита от  домашното насилие — необходимите промени, които ние обещахме и които ще доведат до реални действия срещу домашното насилие. Именно това е силата на БСП — в нейната последователност и отстояване на това, което сме заявили за защита интересите на хората, а не като ГЕРБ, които правят една крачка напред, две назад. А за Истанбулската конвенция разграничението е ясно — ГЕРБ срещу българския народ”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев на брифинг в парламента. Той обясни, че изграждането, поддържането и управлението на кризисните центрове трябва да се осъществява при условията и по реда на Закона за социално подпомагане, тоест от държавния бюджет.

Ако ГЕРБ приемат този закон в най-кратки срокове, до края на лятото, във всяка една област трябва да има изграден кризисен център, който да подпомага жените, жертва на домашно насилие”, подчерта Стойнев и допълни, че издръжката им ще струва около 2,5 млн. лв. годишно.

Настояваме законопроектите срещу домашното насилие да бъдат гледани бързо в парламентарните комисии, защото БСП вече внесе един законопроект, който все още народните представители от ГЕРБ не желаят да гледат, дори и в комисия в НС”, категоричен бе зам.-председателят на ПГ. Стойнев обясни, че в предложението на БСП се казва, че престъпленията ще бъдат от общ характер. „Тоест, прокуратурата ще може да се сезира и да бори тези престъпления”, обясни Стойнев.

Сега е моментът правителството на ГЕРБ да покаже- дали реално иска да се бори с домашното насилие. Сега е моментът нашето предложение да влезе незабавно за разлгеждане в НС и в комисиите, и да стане факт в средата на годината”, заяви народният представител от „БСП за България” Надя Клисурска. 

През януари 2017 г. е приета Национална програма за борба срещу насилието, в която е разписано създаването на такива кризисни центрове”, обясни тя. Клисурска обясни, че максималният брой кризисни центрове-  10 на територията на страната е крайно недостатъчен и трябва всеки областен град да има такъв.

Кристиан Вигенин: Българската делегация на Съвета на ПЕС не е подкрепила Истанбулската конвенция

Въпрос на преценка на всяка партия е по какъв начин да изрази отношението си към определени текстове към резолюциите. Списъкът за участие, който беше разпространен преди няколко дни, не е списъскът на гласувалите в подкрепа на Истанбулската конвенция. Българската делегация на Съвета на ПЕС в Лисабон не е подкрепила тези текстове и не е участвала в гласуването. Не е важно да се занимаваме с процедурни въпроси, политическата позиция на БСП е ясна”. Това заяви международният секретар на ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин на брифинга в НС по повод гласуването на Истанбулската конвенция по време на Съвета на ПЕС в Лисабон.

Евгени Кирилов: Сергей, спри се!

Сайтът „Епицентър” публикува открито писмо на един от най-утвърдените в Европа български международници – бившият евродепутат Евгени Кирилов. Текстът е по повод отправените в петък и събота остри нападки и открит натиск на бившия лидер на БСП срещу собствената му партия, срещу държавния глава и Българската православна църква.

Евгени Кирилов, който е дипломат, бивш посланик на България в ЮНЕСКО, народен представител в четири състава на Народното събрание и два мандата евродепутат, се обръща към своя съпартиец с думите:

Драги, Сергей,

на заседанието на НС на БСП те защитих, като заявих, че като Председател на ПЕС разбираемо не можеш да заемеш друга позиция.

Напомних естествено, че преди няколко години правителството на БСП (чийто Председател тогава бе ти) по разбираеми причини не 

подписа Конвенцията.

И разбираемо, вероятно и сега БСП няма да може да подкрепи ратификацията. 

Ти положи много усилия да убедиш членовете на НС в обратното и това ще намери разбиране в Брюксел.

Но твоите последващи действия и изявления показват една прекалено 

болезнена активност. Атаките от ПЕС носят от части твоя почерк.

Заместник генералният ти секратар предприе  публична персонална атака срещу други от ръководството на БСП и Парламентарната група.

Във връзка с това развитие искам също така да те помоля 

публично:

Стига, Сергей, спри се!

Остави на мира БСП

Остави на мира Президента!

Остави на мира Православната  ни Църква и другите!

Има много време, за да преценим как  ще действа тази Конвенция в другите страни и трезво в бъдеще да вземем решенията.

Колкото до насилието над жените и децата общите ни позиции са безспорни. 

А междувременно и ПЕС, и БСП имат много по-важни общи 

приоритети.

И ако заедно се насочим към тях със същата енергия ще бъде много по-полезно за хората в България и за гражданите на Европейския Съюз ! 

С другарско внимание: Евгени Кирилов

Пловдивските социалисти: Корнелия, с теб сме! Не отстъпвай!

Организацията на БСП в града под Тепетата дадоха важна заявка за единство, подкрепиха линията на ръководството на партията срещу ратификацията

Пловдивската организация на БСП подкрепи ръководството на партията да не се ратифицира Истанбулската конвенция. “В никакъв случай не отстъпвай под натиска на ПЕС и Сергей Станишев“, заръчаха пловдивските социалисти на Корнелия Нинова. “Ние бяхме най-активни в кампанията против насилието над жените, но не приемаме джендър идеологията“, заявиха жените социалистки. Те благодариха на парламентарната група, че внася промени в Наказателния кодекс, с които насилието става престъпление от общ характер и се увеличават наказанията. Нинова ги информира, че в петък депутатите ще предложат и създаването на кризисни центрове за пострадали от домашно насилие. “По-важно е да приемам законодателство и то да се изпълнява, за да помогнем на жертвите, както и да се погрижим за превенция”, добави тя.

Учителки от региона изразиха недоволството си от опитите в училищата да се прокарва обучение за нестереотипни роли на пола и заявиха категорично, че няма да допуснат такова в техните часове. “Образователната реформа на ГЕРБ е катастрофа. Програмите са неадекватни, учи се Възраждане без да се е учило Средновековие. Българчетата не знаят кой е цар Калоян. Изтрива се паметта ни за история и българщина. Изопачавт се и се идеологизират исторически факти, а сега и джендър образование”, споделиха още преподавателите. По думите им едно цяло поколение се осакатява, то няма да знае род и няма да има ценности. “На всяка цена трябва да защитим децата си. Няма да отстъпя под натиска. Бъдете спокойни. На нашата позиция са президентът, Православната църква и другите вероизповедания, българската интелигенция от академици и уважавани общественици, хората, които защитават семейните ценности и морал”, заяви Корнелия Нинова. В дискусията бе изтъкнато,  че държави, които често се дават за положителен пример, като Великобритания, Унгария, САЩ и други още не са ратифицирали конвенцията. “Това е ценностен избор и българският народ показа, че може да бъде силен, когато пази ценностите си”, обобщи Нинова.

Това е първата от поредицата срещи, които предстоят на председателя на БСП в страната.

В срещата участие взеха зам.-председателят на БСП Кирил Добрев, с който присъстващите коментираха организационни въпроси и подготовката за местните избори, както и областният председател на партията Георги Гергов и председателят на пловдивските социалисти Красимир Трифонов.

Проф. Михаил Константинов: 70% от българите са против конвенцията

Който въведе силово джендъра ще загуби всички възможни избори в бъдеще, предупреди експертът

Поне 70% от българите ще са против Истанбулската конвенция.” Това коментира пред Нова телевизия проф. Михаил Константинов, който е математик и един от водещите изборни експерти и дългогодишен член на ЦИК.

Въпросът за рафитикацията на Истанбулската конвенция раздели нацията. Референдумът е много хубав изход от положението, само че ние, за съжаление, знаем резултата – той няма да набере необходимата бройка и няма да има задължителен характер, но поне 70% от българите ще са против Истанбулската конвенция”, заяви той.

Референдумът ще извади ГЕРБ от дупката, в която паднаха. ГЕРБ паднаха в някакъв много лош капан. За да станат симпатични на нашите европейски партньори ‚те предприеха действия, които са крайно непопулярни сред народа”, коментира още проф. Константинов. 

Според него въпросът за Истанбулската конвенция вече е разклатил управлението. “Ако ГЕРБ продължават да се държат по този начин, ще загубят следващите избори и всички избори след това“, смята проф. Константинов. 

Дончева: Гейското лоби е силно, то ще се ползва от конвенцията

Лидерката на „Движение 21” Татяна Дончева коментира вчера по Телевизия BiT Истанбулската конвенция, която скара всички политически лидери, и по която в последните дни особено активен говорител е председателят на ПЕС Сергей Станишев. „Гейовете в политиката са влиятелна общност и те са разсипали политическата кариера на не един човек. В последните години тези хора са активизирани и са много консолидирани. Гейското лоби в България е достатъчно мощно и си вкарва нещо, от което ще се ползва в последствие“, коментира Дончева.

България

Икономика

Култура

Спорт

Свят

Песков: Сега искат да свалят Мадуро. А ако решат да сменят Ердоган или Путин?

“Желаещите да спасят Сирия ще си имат работа с Башар Асад — той е законният президент на страната“, категоричен е прессекретарят на руския п…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

80 000 евро таван на директните плащания?

80 000 евро таван на директните плащания?

Комисията по околна среда в Европейския парламент (ЕП) подкрепи поставянето на задължителен таван от 80 хиляди евро годишно за стопанство в …

Прочети още:

Loading...