Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт19022019

Брой 288, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72654 BGN1 GBP = 2.23217 BGN1 CHF = 1.72153 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Нова победа на нормалността: Спират джендър заразата от училищата

Нова победа на нормалността: Спират джендър заразата от училищата

Нова победа на нормалността: Спират джендър заразата от училищата

• Просветният министър се ангажира да оттеглят подобни проучвания и проекти

• Скандалът е, че тези обучения и анкети се осъществяват вече пет години!

Образователното министерство спира проучванията на неправителствените джендър организации, които вървят в български училища от 2013-а. Това съобщи министър Красимир Вълчев пред БНТ

Ще се въздържим от провеждането на проучванията по джендър проектите. Дебатът в обществото е полезен. Трябва да имаме относителен обществен консенсус на какви ценности искаме да учим децата. Има един безспорен пакет от ценности – гражданските, националните, европейските, общочовешките. Но има и такива, които предизвикват дискусия и които родителите не искат да бъдат изучавани в училище. Трябва да бъдем сдържани и предпазливи. Това е и разделителна линия между либералното и консервативното. Не сме провели дебата докрай. Ще изчакаме. Провеждането на проучването не е най-важната ни задача”, увери министърът. Той уточни, че това е инициатива, която преди МОН е подкрепило.  Припомняме, че преди дни стана ясно, че с подписа на зам.-министър Деница Сачева в училищата е допуснат въпросник със скандални питания към децата, вкл. какви тоалетни искат да ползват, дали предпочитат да носят рокличка, или суитшърт и т. н.

В ефира на „Денят започва” министър Вълчев коментира също, че ще се стимулира увеличаване на приема в професионалните училища. „Бизнесът изпитва недостиг на кадри. 2/3 от България е икономическа пустиня. Инвестициите ще зависят от наличието на работна сила. Професионалното образование загуби престиж в последните години. Но сега тези, които имат технологични умения и образование, взимат по-високи заплати. Разликите ще продължават да растат”, заяви образователният министър Красимир Вълчев. 

Поели сме ангажимент за двойно увеличение на заплатите на учителите за четиригодишен мандат. За следващо увеличение ще говорим през есента. Най-важното ни предизвикателство е да обезпечим системата с кадри. И да мотивираме млади хора, които да изберат учителската професия, обяви просветният министър.

КАРЕ:

Павлова: Ще ратифицираме, когато имаме консенсус

“Докато не постигнем съгласие, няма да приемаме Истанбулската конвенция“, заяви министърът по европредседателството Лиляна Павлова. Тя се обяви за стойностен дебат в обществото по темата.

Павлова заяви, че първо трябва да бъдат представени законите, които би трябвало да приемем с нейната ратификация, за да бъдат изчистени всички спорни казуси, които вълнуват хората.

ЗЕМЯ се надява този път управляващите да спазят обещанието си, а не техни функционери и лидери да дават зад гърба на парламента и обществото обещания за ратификация в Брюксел. Ако властта спази ангажимента си, то вредната и разделяща обществото конвенция никога няма да бъде ратифицирана, защото срещу нея категорично са всички основни религии — православна, мюсюлманска, католическа, евангелистка. Срещу са водещи политически партии – БСП, ВМРО, „Атака”, НФСБ, СДС, политици от всички партийни цветове, вкл. авторитетни хора от ГЕРБ като бившия конституционен съдия Георги Марков и световноизвестния скулптор Вежди Рашидов (неофициално по наша информация срещу са и мнозинството депутати от ГЕРБ, които обаче се въздържат от публична изява на искреното си мнение заради партийна дисциплина и страх. Подобно е положението и в други партии, обявили се официално за ратификацията). Или накратко казано: консенсус по този документ, който задкулисно въвежда неестествени дефиниции на пола, който руши националните ни традиции и чийто предмет (закрилата на жената от домашно насилие) може да се регулира и от националното ни законодателство, не може и няма да има.

България

Икономика

Култура

Спорт

Свят

Песков: Сега искат да свалят Мадуро. А ако решат да сменят Ердоган или Путин?

“Желаещите да спасят Сирия ще си имат работа с Башар Асад — той е законният президент на страната“, категоричен е прессекретарят на руския п…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

80 000 евро таван на директните плащания?

80 000 евро таван на директните плащания?

Комисията по околна среда в Европейския парламент (ЕП) подкрепи поставянето на задължителен таван от 80 хиляди евро годишно за стопанство в …

Прочети още:

Loading...