Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон10122018

Брой 238, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72002 BGN1 GBP = 2.19547 BGN1 CHF = 1.73098 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Експерт: Често водим външна политика за сметка на националния ни интерес

Експерт: Често водим външна политика за сметка на националния ни интерес

Експерт: Често водим външна политика за сметка на националния ни интерес

България и Турция да обсъдят тракийския въпрос цивилизовано и конструктивно, препоръча дипломатът Любомир Шопов

Тракийският въпрос трябва да се разгледа между България и Турция, без усложняване на двустранните отношения, по един нормален, приятелски, цивилизован начин и да се търси справедливо, на основата на международното и действащото право, решение. Това заяви пред БГНЕС бившият дипломат и шеф на отдел Трети („Балкански страни”) на Външно министерство Любомир Шопов, който бе един от лекторите на конференцията по повод на 120 г. организирано тракийско движение на тема: „Балканите след референдума в Турция, рисковете от политиката на неоосманизъм и ислямизация, следствията за България и тракийските българи”. Инициатори и организатори са Съюзът на тракийските дружества в България, Тракийският научен институт и УНСС.

Шопов заяви: „През 1913 г. редовната турска армия избива над 60 хиляди души българи, османски поданици, конфискува тяхното имущество, изгонва 280 хиляди други българи, с покъщнина, каквото могат да носят на ръка и до 1925 г. се приключва с 500 хилядно българско малцинство на територията на Османската империя, разказва той. Това е тракийската трагедия! По-голямата беда е, че с Ангорския договор българските власти тогава практически официализират този факт. Защото в договора се споменава термина „изселници”, а не „бежанци”, тъй като това би означавало признание за геноцид върху българското население. Става въпрос за 3.5 млн. дка заграбена частна българска земя в най-хубавите райони на Тракия, върху които потомците имат имуществени права, смята Любомир Шопов. Турската държава смята този въпрос за частен — такава позиция изрази и действащият премиер на България, добави той. Но не частни лица, а редовната турска армия и администрация са избивали и са конфискували земята на нашите сънародници. За геноцид няма давност, заяви Шопов. „Българската държава засега дори не смее да спомене чрез декларация съществуването на проблема”, коментира дипломатът и автор на книгата „Държавната сигурност и турският въпрос”. Той трябва да се разгледа по един нормален, приятелски, цивилизован начин, каза експертът. България в рамките на своите възможности се опитва да води разумна политика, но често пъти тя става за сметка на нашите национални интереси, завърши Любомир Шопов.

България

Икономика

Заетите в агросектора все по-малко

Заетите в агросектора все по-малко

Производителността на труда в селското стопанство е най-ниската в страната, едва 6,70 лв. за един работен човекочас

Заетите във всички направ…

Прочети още:

Loading...

Култура

Loading...

Спорт

Етър вняся жалба срещу съдията Никола Попов

Етър вняся жалба срещу съдията Никола Попов

Героят от САЩ`94 Краси Балъков заплаши да напусне България „преди да го хване параноята”

Ръководството на Етър ще внесе жалба до Съдийската к…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Трети български продукт получи защитено географско указание

Трети български продукт получи защитено географско указание

Европейската комисия обяви официално „Гроздова ракия Търговище“ за продукт със защитено географско указание. Решението е взето на 21 ноември…

Прочети още:

Loading...