Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон24092018

Брой 182, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.66185 BGN1 GBP = 2.20773 BGN1 CHF = 1.72899 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Експерт: Често водим външна политика за сметка на националния ни интерес

Експерт: Често водим външна политика за сметка на националния ни интерес

Експерт: Често водим външна политика за сметка на националния ни интерес

България и Турция да обсъдят тракийския въпрос цивилизовано и конструктивно, препоръча дипломатът Любомир Шопов

Тракийският въпрос трябва да се разгледа между България и Турция, без усложняване на двустранните отношения, по един нормален, приятелски, цивилизован начин и да се търси справедливо, на основата на международното и действащото право, решение. Това заяви пред БГНЕС бившият дипломат и шеф на отдел Трети („Балкански страни”) на Външно министерство Любомир Шопов, който бе един от лекторите на конференцията по повод на 120 г. организирано тракийско движение на тема: „Балканите след референдума в Турция, рисковете от политиката на неоосманизъм и ислямизация, следствията за България и тракийските българи”. Инициатори и организатори са Съюзът на тракийските дружества в България, Тракийският научен институт и УНСС.

Шопов заяви: „През 1913 г. редовната турска армия избива над 60 хиляди души българи, османски поданици, конфискува тяхното имущество, изгонва 280 хиляди други българи, с покъщнина, каквото могат да носят на ръка и до 1925 г. се приключва с 500 хилядно българско малцинство на територията на Османската империя, разказва той. Това е тракийската трагедия! По-голямата беда е, че с Ангорския договор българските власти тогава практически официализират този факт. Защото в договора се споменава термина „изселници”, а не „бежанци”, тъй като това би означавало признание за геноцид върху българското население. Става въпрос за 3.5 млн. дка заграбена частна българска земя в най-хубавите райони на Тракия, върху които потомците имат имуществени права, смята Любомир Шопов. Турската държава смята този въпрос за частен — такава позиция изрази и действащият премиер на България, добави той. Но не частни лица, а редовната турска армия и администрация са избивали и са конфискували земята на нашите сънародници. За геноцид няма давност, заяви Шопов. „Българската държава засега дори не смее да спомене чрез декларация съществуването на проблема”, коментира дипломатът и автор на книгата „Държавната сигурност и турският въпрос”. Той трябва да се разгледа по един нормален, приятелски, цивилизован начин, каза експертът. България в рамките на своите възможности се опитва да води разумна политика, но често пъти тя става за сметка на нашите национални интереси, завърши Любомир Шопов.

България

Икономика

Култура

„Един пазарен ден отпреди 100 г.“ очаква Златоград

„Един пазарен ден отпреди 100 г.“ очаква Златоград

Калдъръмите на Етнографския комплекс в Златоград ще бъдат сцена на възстановка “Един пазарен ден отпреди 100 г.“ на 23 септември. Събитието …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие

Loading...