Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон24092018

Брой 182, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.66185 BGN1 GBP = 2.20773 BGN1 CHF = 1.72899 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Сириец фармацевт с наш паспорт – мозъкът за износа на лекарства

Сириец фармацевт с наш паспорт – мозъкът за износа на лекарства

Сириец фармацевт с наш паспорт – мозъкът за износа на лекарства

Магистър-фармацевт от Сирия, но с български паспорт е организаторът на схемата за пране на пари чрез реекспорт на лекарства, разбита от ГДБОП и прокуратурата в петък. Полицията се е занимавала с него и преди, но за други престъпления. Една от основните фирми, разследвани за паралелен износ на лекарства, е генерирала оборот за над 90 млн. лв. за миналата година. 7 души ще бъдат обвинени за документни престъпления и пране на пари. Задържани са за 72 часа с постановление на прокурор. Очаква се специализираният наказателен съд да реши дали ще ги остави в ареста. Над 20 души са разпитвани в ГДБОП след арестите на обвиняемите. Преди време сириецът, който е мозъкът на схемата, работил в столична аптека. Роднините му също са свързани със здравеопазването. Създал контакти в болници и познавайки пазара на лекарства, той изградил стройна структура, която включва търговци и доктори, за да се снабдява с различни медикаменти, които на Запад струват до 4 пъти по-скъпо, включително и за лечение на онкоболни, коментира Днес.бг. Лекари, включително и управители на болници му продавали лекарства, платени от здравната каса за пациентите им. След това стоката е оставяна в склад, преди да потегли за Европа. Имало и пациенти, на които по документи са изписвани лекарствата. Хората обаче били категорични, че не са ги получавали и дори не знаели, че страдат от болестта, която се лекува с тях. Специалното звено в ГДБОП, което работи по здравеопазването, разследва още няколко случая с паралелен износ на лекарства.

В събота от прокуратурата и МВР разкриха подробности за акцията по време на която са проверени над 60 аптеки, болници и офиси в София, Шумен, Сливница и Пловдив. Лекарства за десетки милиони левове, подготвени за реекпорт, са иззети от разследващите. В банкови трезори, наети от двама от обвиняемите, са открити над 450 000 лв. Само за година групата изнесла от страната 80 млн. опаковки лекарства. Болничният шеф, който също е в ареста, е бил хванат да носи кашон с лекарства, изписани само по документи на болни. Едната схема е била изписани на болните скъпи лекарства да се изнасят от болниците, да се преопаковат в склад и да се продават в чужбина. Дефицитни препарати за деца и онкоболни са били изваждани и от аптеки, като по документи са се водели изписани на конкретни хора. Много от лекарствата, които са се изнасяли, не могат да се открият в аптечната мрежа. Някои от тях са инжекционни разтвори, други са в инхалационна форма за астма. Има ваксини за хепатит Б.

България

Икономика

Култура

„Един пазарен ден отпреди 100 г.“ очаква Златоград

„Един пазарен ден отпреди 100 г.“ очаква Златоград

Калдъръмите на Етнографския комплекс в Златоград ще бъдат сцена на възстановка “Един пазарен ден отпреди 100 г.“ на 23 септември. Събитието …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие

Loading...