Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон10122018

Брой 238, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72002 BGN1 GBP = 2.19547 BGN1 CHF = 1.73098 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Сириец фармацевт с наш паспорт – мозъкът за износа на лекарства

Сириец фармацевт с наш паспорт – мозъкът за износа на лекарства

Сириец фармацевт с наш паспорт – мозъкът за износа на лекарства

Магистър-фармацевт от Сирия, но с български паспорт е организаторът на схемата за пране на пари чрез реекспорт на лекарства, разбита от ГДБОП и прокуратурата в петък. Полицията се е занимавала с него и преди, но за други престъпления. Една от основните фирми, разследвани за паралелен износ на лекарства, е генерирала оборот за над 90 млн. лв. за миналата година. 7 души ще бъдат обвинени за документни престъпления и пране на пари. Задържани са за 72 часа с постановление на прокурор. Очаква се специализираният наказателен съд да реши дали ще ги остави в ареста. Над 20 души са разпитвани в ГДБОП след арестите на обвиняемите. Преди време сириецът, който е мозъкът на схемата, работил в столична аптека. Роднините му също са свързани със здравеопазването. Създал контакти в болници и познавайки пазара на лекарства, той изградил стройна структура, която включва търговци и доктори, за да се снабдява с различни медикаменти, които на Запад струват до 4 пъти по-скъпо, включително и за лечение на онкоболни, коментира Днес.бг. Лекари, включително и управители на болници му продавали лекарства, платени от здравната каса за пациентите им. След това стоката е оставяна в склад, преди да потегли за Европа. Имало и пациенти, на които по документи са изписвани лекарствата. Хората обаче били категорични, че не са ги получавали и дори не знаели, че страдат от болестта, която се лекува с тях. Специалното звено в ГДБОП, което работи по здравеопазването, разследва още няколко случая с паралелен износ на лекарства.

В събота от прокуратурата и МВР разкриха подробности за акцията по време на която са проверени над 60 аптеки, болници и офиси в София, Шумен, Сливница и Пловдив. Лекарства за десетки милиони левове, подготвени за реекпорт, са иззети от разследващите. В банкови трезори, наети от двама от обвиняемите, са открити над 450 000 лв. Само за година групата изнесла от страната 80 млн. опаковки лекарства. Болничният шеф, който също е в ареста, е бил хванат да носи кашон с лекарства, изписани само по документи на болни. Едната схема е била изписани на болните скъпи лекарства да се изнасят от болниците, да се преопаковат в склад и да се продават в чужбина. Дефицитни препарати за деца и онкоболни са били изваждани и от аптеки, като по документи са се водели изписани на конкретни хора. Много от лекарствата, които са се изнасяли, не могат да се открият в аптечната мрежа. Някои от тях са инжекционни разтвори, други са в инхалационна форма за астма. Има ваксини за хепатит Б.

България

Икономика

Заетите в агросектора все по-малко

Заетите в агросектора все по-малко

Производителността на труда в селското стопанство е най-ниската в страната, едва 6,70 лв. за един работен човекочас

Заетите във всички направ…

Прочети още:

Loading...

Култура

Loading...

Спорт

Етър вняся жалба срещу съдията Никола Попов

Етър вняся жалба срещу съдията Никола Попов

Героят от САЩ`94 Краси Балъков заплаши да напусне България „преди да го хване параноята”

Ръководството на Етър ще внесе жалба до Съдийската к…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Трети български продукт получи защитено географско указание

Трети български продукт получи защитено географско указание

Европейската комисия обяви официално „Гроздова ракия Търговище“ за продукт със защитено географско указание. Решението е взето на 21 ноември…

Прочети още:

Loading...