Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон10122018

Брой 238, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72002 BGN1 GBP = 2.19547 BGN1 CHF = 1.73098 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Болницата в Белоградчик е пред затваряне

Болницата в Белоградчик е пред затваряне

Поредна болница в страната е пред затваряне – лечебницата в Белоградчик. Причината отново е недостиг на финансиране. Медицинските работници не са получавали заплати от август миналата година и вече обмислят колективната си оставка.

Задълженията на лечебното заведение са на обща стойност около 800 хил. лв. – 500 хил. се дължат на доставчици, а 300 хил. на персонала. Болницата е единствената за четири общини и е добре оборудвана. Причината за нейните задължения е, че преминалите болни са под необходимия лимит. Персоналът не може да промени това дори ако работи на 150 %, коментира Би Ти Ви. От няколко дни лечебното заведение приема само спешни случаи. Регионът е със застаряващо и бедно население и алтернативата за пътуване до Видин и Монтана не е приемлива. Представители на Районната здравна инспекция и на Здравната каса се срещнаха, които са готови вече да подадат молби за напускане. Медиците не са получавали заплати от година и половина. Има заведени 25 дела срещу здравното заведение, заради което са наложени запори на болницата в Белоградчик. Лекари и медицински сестри отдавна напускат, закрити са и отделения. Ако всички подадат колективно молба за напускане, болницата ще бъде затворена. Сградата разполага с всичко необходимо за едно лечебно заведение. Хора от няколко общини ще останат без лекарска помощ, защото най-близките болнични заведения във Видин и Монтана са на повече от 50 км, а живеещите са предимно възрастни и безработицата е висока. От Общината предлагат като временно решение да изтеглят кредит от 150 000 лева, който се очаква да бъде преведен в средата на месеца, който обаче ще достигне за едва половината от заплатите. Затова от Белоградчик призовават за трайно решение и намеса на държавата. Без помощ от държавата, лечебното заведение е обречено.

България

Икономика

Заетите в агросектора все по-малко

Заетите в агросектора все по-малко

Производителността на труда в селското стопанство е най-ниската в страната, едва 6,70 лв. за един работен човекочас

Заетите във всички направ…

Прочети още:

Loading...

Култура

Loading...

Спорт

Етър вняся жалба срещу съдията Никола Попов

Етър вняся жалба срещу съдията Никола Попов

Героят от САЩ`94 Краси Балъков заплаши да напусне България „преди да го хване параноята”

Ръководството на Етър ще внесе жалба до Съдийската к…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Трети български продукт получи защитено географско указание

Трети български продукт получи защитено географско указание

Европейската комисия обяви официално „Гроздова ракия Търговище“ за продукт със защитено географско указание. Решението е взето на 21 ноември…

Прочети още:

Loading...