Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт17102017

Брой 200, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.65608 BGN1 GBP = 2.19806 BGN1 CHF = 1.69586 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Образование, доходи и сигурност са стълбовете на алтернативния бюджет на БСП

Образование, доходи и сигурност са стълбовете на алтернативния бюджет на БСП

Образование, доходи и сигурност са стълбовете на алтернативния бюджет на БСП

В последната кампания всички копираха идеите на левицата, отбеляза столичният лидер Калоян Паргов

БСП ще предложи алтернативен бюджет, опрян на три основни стълба – образование, доходи и сигурност. Това заяви председателят на БСП-София Калоян Паргов в сутрешния блок на БНТ, съобщиха от пресцентъра на ГС на БСП-София. Според него управленската програма на ГЕРБ е писана от чиновници и има чисто бюрократичен подход. 

Очакването нещо да се случи е в края на мандата на това правителство, което очевидно няма да удовлетвори много социални групи, предвид протестите и исканията на хората още от самото начало“, допълни той. По неговите думи в кампанията за първи път всички са влезли в полето на БСП с обещанията за доходи и високи пенсии. „А това, което мотивира хората да гласуват, няма да се случи веднага“, коментира Паргов. Социалистът подчерта, че образованието е дългосрочна инвестиция, тъй като основният проблем на бизнеса е недостигът на квалифицирана работна ръка. „Вече на работодатели им се налага дори да внасят служители отвън“, обясни той.

По отношение на доходите – рестриктивността и консервативността в поведението на няколко вече правителства на Борисов, доведе и до тези протести. Имаме проблем с инвестиционния климат. Бизнесът не вижда перспектива, спокойствие, сигурност и търси други възможности извън България“, допълни той. Според него преките чуждестранни инвестиции са на много ниско равнище. „Това показва отрицателна тенденция и води до невъзможност да се изпълнят и тези социални обещания, защото това е свързано с повече пари и възможности“, уточни Паргов. Той посочи анализ на министъра на финансите, според който над половината общини имат просрочени задължения. „Това е притеснително и означава, че те бавят разплащането до техните доставчици на услуги, включително и бизнеса. Над 1.2 млрд. лв е задължението на общините, като над 50% се формира от Столична община“, обясни председателят на БСП-София. Той е на мнение, че се изискват спешни мерки и решението е да има повече икономика.

Денят се познава от сутринта. Първите сто дни на едно управление са като сутринта, защото в рамките на това управление се констатират две неща – протести и скандали“, коментира Калоян Паргов. Той обясни, че МВР е емблематично за правителствата на Борисов по повод и фигури на ГЕРБ, свързани с това ведомство. „Странно е как тези хора, които са били част от системата, в един момент техните колеги излизат на протест заради лошите битови условия, липсата на перспектива и мотивация. Техният протест е справедлив и заради нивото на заплащане. 700800 лв е средната заплата на хора, които са по 24 часа, дават допълнителни дежурства, имат ненормирано работно време заради различни събития, в които са ангажирани да опазват реда и сигурността“, каза още той. Паргов подчерта, че има недостиг на полицаи, а трябва да бъдат назначени до края на годината само в София 800900 души. Той засегна и проблема с облеклото на служителите и скъсаните обувки, дадени им преди 78 години.

Стана тенденция в Столична община да се оправдаваме с климата. Зимата се оправдавахме, че е най-суровата от 30 години, лятото са виновни климатичните условия, за да се напука чисто нов асфалт, на който миналата година рязаха лента. Или липсва достатъчен контрол, отношение и внимание, или е плод на безхаберие, хаос и управляващите в Столична община не могат да си подредят приоритетите и да ги следват“, каза още Калоян Паргов.

България

Икономика

Беднякът на Европа е земеделския ни работник

Беднякът на Европа е земеделския ни работник

Производителността в българските ферми е три пъти по-ниска от тази в ЕС

Българският земеделски работник е сред най-бедните в Европа. Единстве…

Прочети още:

Loading...

Култура

Прочутият Джанпиеро Собрино разширява репертоара на кларинета

Прочутият Джанпиеро Собрино разширява репертоара на кларинета

Айра Левин дирижира над хиляда представления на 75 оперни заглавия

На 30 ноември от 19.00 италианецът Джанпиеро Собрино ще изнесе концерт със…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Мария Шарапова с първа титла от 2015 г.

Мария Шарапова с първа титла от 2015 г.

Мария Шарапова спечели първи трофей след завръщането си от наказание за употреба на допинг. Рускинята триумфира на турнира в Тяндзин, след к…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Модерно земеделие: Директна сеитба на пшеница в стопанството на Делгянски

Модерно земеделие: Директна сеитба на пшеница в стопанството на Делгянски

Торовата норма е наполовина, разходи за почвени обработки липсват, добивът е с 5-10% по-висок, а земята по-плодородна

Четвърти октомври все о…

Прочети още:

Loading...