Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет19012018

Брой 13, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.59855 BGN1 GBP = 2.21729 BGN1 CHF = 1.66482 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Политолог за новия парламент: Скандали, липса на програма и 5% от депутатите – обвиняеми

Политолог за новия парламент: Скандали, липса на програма и 5% от депутатите – обвиняеми

Политолог за новия парламент: Скандали, липса на програма и 5% от депутатите – обвиняеми

Социалистите се утвърдиха като силна опозиция, смята Калоян Методиев

Първият парламентарен сезон на 44-ото Народно събрание (НС) ще остане в историята с липсата на законодателна програма, множество скандали и 5 % от депутатите с повдигнати обвинения. Това каза в „Фокус“ – Пирин полотологът Калоян Методиев. По думите му началото за управляващата коалиция е било трудно. „Тонът беше груб, с противопоставяне, обиди, обвинения. Около 5 % от депутатите са с повдигнати обвинения – от заплахи, през рекет до купуване на гласове. Въпреки това комисиите започнаха да работят, правителството внасяше законопроекти. Постигна се консенсус по някои въпроси като европредседателството и договора с Македония. Тоест- имаме някакъв сглобен парламент, който изпада в крайности, но се движи“, каза още д-р Методиев. 

Според него първият сезон на 44-ото Народно събрание е бил тромав. „Като добавим и слабия състав от гледна точка на ярки лица, визионери, политически физиономии, дебат – очакванията не са големи. Нещо много съществено не успяха да покажат като законотворчество.

БСП беше силна опозиция в изминалия парламентарен сезон, с високи децибели, категорична, на моменти прекалено есеистична, но така или иначе не можаха да се оформят като алтернатива. По думите му ДПС пък са държали някакъв полу опозиционен профил с фокус върху патриотите. Според него извънпарламентарната опозиция този сезон е била доста пасивна. „Активизира се около Съдебната реформа, но с много рехава протестност. Идейно са невероятен „тюрлю гювеч“, нямат профил. Грешката им е, че си мислят, че с подкрепа отвън ще могат да се върнат в институционалната политика“, коментира д-р Методиев. Според политологa драмата на извънпарламентарната опозиция всъщност е, че нямат лидер. Според анализатора предложението на Корнелия Нинова президентът Румен Радев да определи директора на агенцията е добро. „Управляващото мнозинство да избира председател на орган, който да контролира самото него – не е много ефикасно. За демократичност въобще не говоря. Ако Радев се определя като противотежест на правителството, нека той посочи човека. Така ще има баланс“, подчерта д-р Методиев.

България

Икономика

Култура

Спорт

Мария Шарапова повиши децибелите и взе реванш

Мария Шарапова изигра много силен мач и се справи с поставената под номер 14 Анастасия Севастова от Латвия. Рускинята спечели с 6:1, 7&#…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие