Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря25042018

Брой 80, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.59816 BGN1 GBP = 2.23166 BGN1 CHF = 1.63791 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Председателят на ЕП игнорира българска петиция срещу Мария Габриел

Председателят на ЕП игнорира българска петиция срещу Мария Габриел

Председателят на ЕП игнорира българска петиция срещу Мария Габриел

След мълчанието на Антонио Таяни, организаторите сезират Комисията по петициите за злоупотребите на новия ни еврокомисар с общински имоти

Уважаеми съмишленици, подкрепили петицията до председателя на Европейския парламент Таяни за започване на разследване на корупционни практики на Мария Габриел. Президентът Антонио Таяни игнорира отвореното писмо с изпратени над 1500 подписа и не предприе никакви действия. Няма и отговор на изпратените няколко напомнящи писма. Ето защо организаторът на петицията я изпрати до Комисията по петициите в Европейския парламент, която трябва да вземе становище“. Тази позиция разпратиха до всички подкрепили петицията за разследване на новия български еврокомисар Мария Габриел за злоупотребите й с общински имоти организаторите на сигнала от сайта „Биволъ“. Припомняме ви, че дни след като евродепутатът от ГЕРБ бе номинирана за високия пост в ЕК в публичното пространство се появи информация, подплатена с факти, че Мария Габриел се е възползвала от общинско жилище, без да има право на това. От сайта за разследвания „Биволъ“ реагираха веднага, пускайки петиция, която призовава към разследване на казуса от страна на ЕП. Според подателите на сигнала разкритията на български медии, потвърдени от разследване на Politico.eu, излагат сериозни доказателства, че евродепутатът Мария Габриел не е декларирала съществен финансов интерес, което е в разрез с Кодекса за поведение на ЕП. „Мария Габриел е признала, че тя се e възползвала от публична помощ в продължение на три години — общински апартамент в София с площ 128 кв. м. за 200 евро месечен наем между октомври 2010 г. и май 2013 г. Според нейните думи тя конкретно е поискала такава помощ. Наемната цена от 200 Euro / месец е само една четвърт от средната наемна цена на апартаментите от подобен тип в същия район. Въз основа на фактите, публично признати от Габриел, можем да заключим, че за периода 20102013 г. тя се е възползвала от близо 19 000 евро отстъпка от реалния наем. Второ: съществуват сериозни доказателства, че Мария Габриел е продължила да използва евтиния апартамент след май 2013 г. Всъщност тя е прекратила плащането на сметките за електроенергия за същия апартамент през май 2017 г. В светлината на това е възможно финансовата облага да достига 50 000 евро за целия период от 2010 г. до май 2017 г. Няма следи от тези финансови интереси в декларациите за 2012 г. и 2014 г. на евродепутата Мария Габриел. Ето защо предположението за сериозно нарушение на Кодекса за поведение следва да бъде разгледано като основателно“, се казва в петицията. От „Биволъ“ също така припомнят, че партията на Габриел — ГЕРБ — контролира Столична община, която е краен собственик на апартамента и има подозрения, че партията е помогнала на Мария Габриел, за да получи значителна отстъпка в наема като услуга за партиен колега, което поставя въпроса за потенциален конфликт на интереси и злоупотреба с власт.

Въпреки многото доказателства, които със сигурност стигат поне за започване на разследване срещу Мария Габриел, мълчанието на президента на ЕП Антонио Таяни (ЕНП) не е изненада с оглед на факта, че българският еврокомисар е съпруга на Франсоа Габриел — човек от вътрешния кръг на председателя на ЕНП Жозеф Дол, а в момента е и член на кабинета на.….….….самия Антонио Таяни. Ако и Комисията по петициите на ЕП откаже да разгледа сигнала за злоупотребите на новия ни еврокомисар с общински имоти, това ще означава само едно — прехвалените европейски нрави са досущ като недолюбваните балкански — шуробаджанащина и индулгенция за всеки, докопал се до висок пост.

Иван Гайдаров

България

Икономика

Loading...

Култура

Сикстинската кахера допусна нова „Стабат матер”

Шедьовърът на Ренесанса — Сикстинската капела, се отвори повече към съвремието с първия излъчен в интернет концерт „Стабат Матер“.

„Стабат ма…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Ортега отстъпва за оспорваната пенсионна реформа в Никарагуа

Ортега отстъпва за оспорваната пенсионна реформа в Никарагуа

Никарагуанският президент Даниел Ортега отмени оспорваната пенсионна реформа, предизвикала протести, в които загинаха най-малко 24 души за 5

Прочети още:

Loading...

Земеделие