Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря25042018

Брой 80, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.60143 BGN1 GBP = 2.23605 BGN1 CHF = 1.6375 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Да не забравяме уроците на войната и на победата

Да не забравяме уроците на войната и на победата

Да не забравяме уроците на войната и на победата

България винаги е била и си остава „Държава на Духа“, въпреки огромните външни усилия този Дух да бъде сринат. А този български дух нямаше да се запази през през вековете без руската любов и пролятата руска кръв

В Пловдив при паметника на Альоша, символизиращ дружбата между българския и руския народ, се състоя честване на Деня на победата. То бе проведено по инициатива и под патронажа на Георги Гергов — почетен консул на Русия за Пловдив и региона. Почетни гости на събитието бяха посланикът на Русия Н. Пр. Анатолий Макаров, посланиците на Казахстан Н. Пр. Темиртай Избастин и на Армения Н. Пр. Армен Саргсян.

ЗЕМЯ публикува словото, което произнесе председателят на Форум „България-Русия“ проф. Светлана Шаренкова.

Уважаеми граждани на Пловдив, скъпи ветерани,

Ваши пресъзходителства!

Честит ден на Победата, честит 9 май!

Днес всички прогресивни народи отбелязват 72 години от Великата Победа във Втората световна война — най-страшната война в историята на човечеството.

В Деня на победата ние отдаваме почитта си към загиналите, покланяме се пред паметта на героите, сразили хитлерофашизма.

Днес, отбелязвайки тази свещенна дата, ние за пореден път осъзваваме цялата мащабност на Победата над нацизма, гордеем се, че нашите бащи и деди са преодолели и унищожили тази тъмна сила.

Хитлеровата авантюра стана ужасен урок за целия свят. Тогава, през 30-те години на XX век, просветена Европа не прозря смъртната заплаха, която носеше идеологията на нацизма. И днес след 72 години историята отново ни поставя пред изпитание. Отново прояви на фашизъм шестват по улиците на Европа.

Победата ни завеща девиза „Никой не е забравен, нищо не е забравено!“. Но днес с тревога виждаме как някои политици забравят уроците. Трябва да помним ужасите на войната и да опазим мира, да пресечем опитите за милитаризация на Европа и за създаване на нови разделителни линии между Запада и Изтока.

Правят се опити за създаване на еднополюсен свят, за насаждане на блоково мислене. Тава прави света все по неустойчив, с десетки регионални кризи.

Ако днес народите и техните лидери не възстановят базовите принципи на международното сътрудничество, изстрадани и постигнати след Втората световна война, човечеството може да се окаже изправено пред Последната световна война.Затова трябва да помним този ден и Победата, която дойде с цената на десетки милиона човешки живота!

Най-жестокия удар пое Съветският Съюз.

Между 22 юни 1941 и 9 май 1945 година руският народ и другите народи на Съветския съюз извървяха огромен и тежък път във Велика отечествена война — път на мъки и лишения, на героизъм и саможертва, на човечност и солидарност.

Извървяха този път с достойнство и мъжество,

в жестоките боеве под Москва и Сталинград, на Курската дъга и Днепър, умираха от студ и глад в непокорения Ленинград, воюваха на фронта и в тила, в окупация и в нелегалност.

Величав е подвигът на съветския народ и непобедимата Червена армия. Ненадминатият патриотизам на съветския човек и великата саможертва спонтанно родиха в първите дни на войната вдъхновени произведения.

Поетичният призив на Лебедев-Кумач “Свещенная война“, създаден на 22 юни 1941 г., отпечатан на 23-ти във вестник “Правда“, а на 24-ти Хор „Александров“ изпраща от Киевската гара влаковете заминаващи на фронта с песента:

Вставай, страна огромная,

вставай на смертный бой,

с фашисткой силой темною,

с проклятою ордой!

Пусть ярость благородная

вскипает, как волна!

Идет война народная,

Свещенная война…

И днес настръхваме още от първите акорди на тази песен — толкова мощна е нейната енергия, волята за свобода и справедливост.

Без подвига на съветския народ Европа и светът нямаше да бъдат същите.

Победата над фашизма за всеки честен човек е светъл празник на хуманизма

, на вярата, че човешкият разум е по-силен от насилието и смъртта. Да сме живи, да бъдем част от цивилизовано общество, да имаме семейство и деца — ние дължим именно на Великата победа, която милионите бойци и борци от различни страни на Европа и света постигнаха в битката с кафявата чума на фашизма и нацизма.

Направиха го, вдъхновени от примера на руския народ, на народите на СССР. Начело с тях антифашистите във всички поробени, окупирани и подчинени държави напрегнаха до краен предел своите морални и физически сили, за да участват в една велика борба.

Народите на Европа и света дължат своята благодарност и на другите държави от Антихитлеристката коалиция. Сред тях бяха хиляди българи антифашисти и почти 1 милион воини от Българската армия. Не случайно командващият българската армия бе поканен на парада на Победата в Москва през 1945 г.

Това е признание за ролята на България в решителната битка срещу фашизма. Със своя подвиг българските герои заслужиха мястото на България в освободена Европа.

И днес ние, техните наследници, сме дължни да пазим свято истината, да даваме отпор на фалшификациите и лъжите за причините, характера, и резултатите от победата над фашизма. А истината е една —

цената на Победата бе огромна, 27 милиона живота бяха дадени за нея от една-единствена държава — от Съюза на съветските социалистически републики.

Да не забравяме, че без Деня на Победата!

Днес нямаше да отбелязваме 9 май и като Ден на Европа!

И ние, българите да не позволяваме да ни разделят!

Защото България винаги е била и си остава „Държава на Духа“, въпреки огромните външни усилия този Дух да бъде сринат. А този български дух нямаше да се запази през през вековете без руската любов и пролятата руска кръв.

Да сведем глава пред светлата памет на героите паднали в битката срещу фашизма!

Вечна слава на тези, които не се върнаха от войната!

Да помним! Да бъдем достойни за тяхната саможертва!

Слава на героите!

С Днем победы!

България

Премиерът в Словения: Да инвестираме в развитие, за да няма войни

Премиерът в Словения: Да инвестираме в развитие, за да няма войни

Европейската перспектива на нашия регион няма алтернатива, а Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа остава водещ политически формат …

Прочети още:

Loading...

Икономика

55% от българите нямат пари за лятна почивка

55% от българите нямат пари за лятна почивка

Мнозинството от тях не са ходили на море и или планина повече от 20 години

Проучване на изследователския център “Тренд“ сочи, че 40% от пълно…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Бербатов се предложи на отбори от Дубай

Бербатов се предложи на отбори от Дубай

Българинът отново обяви, че може да се пробва като треньор

Димитър Бербатов даде интервю за предаването The Dubai Talk Show, в което се самоп…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие