Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет22022018

Брой 37, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.58495 BGN1 GBP = 2.2183 BGN1 CHF = 1.69527 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) ГЕРБ вече инициира и кадруване в Църквата

ГЕРБ вече инициира и кадруване в Църквата

ГЕРБ вече инициира и кадруване в Църквата

На общоселско събрание, свикано от лидера на партията в село Кладница, била обсъдена и решена смяната на игумена на манастира „Св. Николай Мирликийски”

Лидерът на ГЕРБ в пернишкото село Кладница е свикал във вторник общоселско събрание, на което е била обсъдена и решена смяната на игумена на Кладнишкия манастир йеромонах Рафаил, пише сайтът „Двери”.

На събранието е бил представен новият кандидат за игумен на св. обител – архимандрит Антим, доскорошен клирик на Видинска епархия.

В поканата за общоселската среща е описана биографията на Антим, който е бил игумен на Раковишкия и Добридолския манастир, а сега иска да се премести в Софийска епархия. Заедно с новия кандидат-игумен на срещата с жителите на Кладница е бил и архим. Неофит, събрат на о. Антим, с когото заедно са се подвизавали във Видинска епархия.

На събранието е присъствала само малка част от жителите на селото, които не са активни членове на Кладнишката енория, обгрижвана от отец Рафаил.

Архимандрит Антим не е отговорил еднозначно дали има разрешение от Софийска митрополия да поема ангажименти за заемане на игуменското място в манастира. По устав смяната на игумена на даден манастир, става от епархийското ръководство, а не от политически партии или жители на близките населени места.

Има обаче основания да се смята, че смяната на игумена се подготвя с подкрепата на Софийска митрополия, пише сайтът.

Активните действия срещу Рафаил започнаха преди няколко седмици и са свързани с финансови интереси около ремонта на манастирския храм, пострадал от земетресението през 2012 г., както и заради социалната и църковно-обществена дейност на игумена. Той беше обвинен, че не косял редовно тревата в манастирския двор, сградите били занемарени, а ценни икони от храма липсвали.

Игуменът на Кладнишкия манастир застъпва позицията, че духовниците следва да не пестят сили и време за духовна просвета на деца и възрастни, да се отстоява правото на подрастващите да имат връзка с Църквата и нейните тайнства. Тази негова позиция предизвика недоволството сред някои от социалните работници и директори на социални детски заведения на териотрията на община Перник. В същото време о. Рафаил се ползва с авторитет и респект в средите на социалното министерство, където уважават усилията му за църковна просвета и духовно обгрижване на сираците, осиновените деца и приемните родители, се посочва още в публикацията.

Междувременно жителите на село Кладница инициираха петиция в подкрепа на отец Рафаил, в която вече са се подписали над 620 души. „Заради неоснователните, абсурдни и клеветнически обвинения срещу игумена на манастир “Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, нека дадем подкрепата си относно неговото достойно служение и смела гражданска позиция и покажем, че именно той трябва да остане на поста, който Бог му е поверил като игумен на Светата обител”, пише в петицията.

България

Икономика

Култура

Спорт

Почина Георги Марков

На 46-години почина бившият футболен национал на България и настоящ спортен директор на Септември (София) Георги Марков. Започва кариерата с…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Loading...